Malware is een kwaadaardige software. Malware staat voor malicious software, dat betekent kwaadaardige software. De meeste malware loop je op via internet en via e-mail. Een malware kan erop komen door een verkeerde email, niet beveiligde/gehackte sites of door dingen te downloaden die geïnfecteerd zijn. Het doel van een malware is dat het persoonlijke informatie verzameld of je computer verstoord, een malware is dus nergens goed voor.
Er zijn veel verschillende soorten malware, de 6 gevaarlijke zijn:
Computervirussen
Worm
Ransomware
Spyware
Trojaanse paard
Watering hole attack
1.Computervirussen
Computervirussen zitten in bestanden, als je die bestanden uitvoert, komen de virussen in je computer. Als er een virus op je computer zit hoef je het niet gelijk door te hebben. Als er een virus op je computer zit kan die op alles in je netwerk binnekomen. Wat het kan doen is in bestanden komen en informatie verspreiden van bijvoorbeeld bedrijven en die kunnen daar natuurlijk grote problemen door krijgen, ook kan het apparaat zelf slechter maken.
2.Worm
Een worm kan op je computer komen door schadelijke websites of e-mails. Als het op je apparaat zit gaat de worm zich proberen te verspreiden, hij logt dan in op je netwerk en zoekt zo andere apparaten. Een worm werkt niet op alle platformen, als je dus een worm voor IOS hebt betekent het niet dat die het doet voor Android.
3.Ransomware
Als je een ransomware hebt heeft degene die je hackt alle controle over je apparaat en kan die bij alle bestanden, de hacker vraagt dan vaak voor geld zodat je weer terug controle krijgt. Dit gebeurt meestal bij bedrijven omdat die veel informatie hebben en dan moeten ze af en toe wel geld betalen, dan gaat het ook om grote bedragen.
4.Spyware
Spyware komt in je telefoon en dan gaat die persoonlijke informatie over je verzamelen, daarom heet het natuurlijk ook spyware, naast persoonlijke informatie verzamelen kijkt die ook naar wat je doet op het internet en andere apps. Spyware loop je op net zoals bij de meeste andere, je klikt op besmette bestanden of zit op verkeerde websites.
5.Trojaanse paard
Trojaanse paard is een manier om in iemands apparaat te komen, het gebeurt op verschillende manieren. Iemand wordt opgelicht en klikt op een verkeerd bestand, iemand krijgt een melding en klikt daarop, er wordt een nep wifi of hot spot gemaakt en je verbindt daarmee en zo zijn er nog veel meer manieren.
6.watering hole attack
Bij watering hole attack wordt er een gerichte aanval gemaakt op een groep of een bedrijfstak. Hierbij zorgt de hacker ervoor dat hij de website van het bedrijf infecteert en ze dus naar een andere website probeert te lokken. Op deze manier kan de hacker inbreken op het netwerk van het bedrijf en achter alle informatie komen die er te vinden is op dat netwerk.